Header

Reumatism

mars 12th, 2016 | Posted by Lajke in Allmänt

Många av oss förknippar bara reumatism med en ledsjukdom, men vet inte så mycket mer om den. Idag delas sjukdomen in i massa specifika tillstånd. Det kan orsakas både av bakterier, men är mer känt som en autoimmun sjukdom. En autoimmun sjukdom är en sjukdom som uppkommer när kroppens immunförsvar reagerar på kroppens egna celler – den som tar reda på varför det är så, den har garanterat ett Nobelpris i hyllan efter det. Det finns mängder av autoimmuna sjukdomar men tyvärr vet man inte varför någon av dem uppkommer. Några av sjukdomarna som ingår under begreppet reumatism är fibromyalgi, reumatoid artrit, Sjögrens syndrom och SLE (systematisk lupus erythematosus).

I Sverige idag har över 1 miljon människor reumatism – det är en niondel! Det är en jättevanlig sjukdom, där symptomen kan variera stort, men ofta ser man ledsmärta. Även om man kan behandla till viss del, exempelvis genom att hämma det egna immunförsvaret med inflammationshämmande, så ligger idag ofta fokus på rätt typ av sjukgymnastik. Det finns idag också många hjälpmedel, t.ex. här, och många sätt att underlätta i vardagen och leva med reumatism.

Det finns mer att läsa om reumatism på Reumatikerförbundet, om man är intresserad.

Detta är ett sponsrat inlägg.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.